6

Ferenc édesapját június 10.-én temették el. A temetésen ott volt Olívia, Ferenc édesanyja Magdolna, a keresztszülők, rokonok, barátok, ismerősök.
Koporsócsokra rózsaszín liliomokból állt. Szörnyű volt, amikor eltűnt a koporsó a sírban, azzal a hihetetlenül gyors mozdulattal. Ferencben egy világ omlott össze, hiszen előtte 12 nappal is nyitva volt a sír, akkor édesanyjának apját: nagyapját búcsúztatták. Jó érzéssel borult barátainak nyakába, egyikük vállán különösen hosszú ideig zokogott. Aztán a tor következett, ahol a kisszobában Olíviával kettesben eszegettek. A rokonok sorra bejöttek elbúcsúzni. Azon a napon Ferencnek Zsámbékra kellett utaznia, hiszen másnap vizsgáznia kellett.
A pesti rokonok vitték, s nagyon magára maradt amikor leszállt a buszról Zsámbékon. Első útja a telefonfülkéhez vezetett, hogy felhívja édesanyját, hogy megérkezett, s minden rendben van. Magdi néni elmesélte, hogy Olíviával szépen lefényképezték a sírt és elrendezték a koszorúkat. Könnyek között mondta el, hogy a temetőből hazafele Olívia belekarolt és azt mondta, hogy ő is nagyon szerette az Antal bácsit.
Így emlékszik vissza Ferenc arra a napra amikor Zsámbékról a Tanítóképzőből hazatért és megtudta, hogy édesapja már nincs vele: „Felszaladtam a lépcsőn, anyu sehol, láttam, hogy ki van mosva az ágynemű. Beszaladtam az előszobába, anyu ott volt még a fürdőszobában. Apu? Hol van apu? – kérdezte Ferenc.
Elment. – válaszolta Magdi néni. Elment? Hova ment el? – zokogott.
Elment az örökös hazába. Összeborulva zokogtak hangosan, Magdi néni így emlegeti ezt a hatalmas sírást: Sírtunk, mint az őzek, szarvasok.”
Aztán az éjjeli szekrény fiókja következett Fercsi mindent meg akart nézni, ami édesapját idézhette: a gyöngyház-nyelű bicskát, a karórát, a szemüveget s kitudja mit még. Nem tudta, hogy mitévő legyen, erősnek kellett lennie, hiszen ott volt mellette törékeny édesanyja. Fercsi erős jellem volt, nyilvánosan sohasem sírt, csak egyedül szokott zokogni. Ez most is így történt. Szerette a verseket, minden fájdalmát versekbe merte önteni. S persze nem csak a fájdalmait, hanem az örömeit is, a virágokat, a méhecskéket, a levegő mozgását, minden szépet és jót ami körbevette. Édesapját azóta is vörösbegynek képzeli, s mikor a napokban beröpült egy vörösbegy a konyhájába nagyon meglepődött és hosszasan nézték egymást a madárkával. Aztán Ferenc kisétált az udvarra, s mire visszajött a madárka már kiröppent a bezártságból. Szép nyári este van, mikor ezek a sorok íródnak. Ferenc örömmel pillant körbe a szobájában, ahol Szűz Mária képe mosolyog rá amit még nagyapjától örökölt meg. Aztán ott van a falon a szilvásváradi zöld kép kedvenc fenyőfáival, a csörgedező patakkal.
Boldognak érzi magát, az írás teszi most leginkább boldoggá. Olíviával két gyermekük született: Lili Anna és Péterke. A gyermekek mindketten alszanak már, Olívia párizsi kiküldetését tölti. Ferenc soha sincs egyedül, hiszen napjait kitölti a két gyermek, s idős édesanyja, aki most is a régi szeretetével veszi őket körül. Lili Anna az első osztályt fejezte be épp ma. Péterke hamarosan óvodás lesz. A kisfiú szőke, a kislány barna. Olyan szépek ők ketten, mint egy álom. S mindez nem álom, hanem egy csodálatos valóság. Olívia szőke, Péterke, az ő haját örökölte. Lili Anna világosbarna hajú. Ő a nagymama hajszínét örökölte.
Egy szép családi házban élnek együtt. Van egy házi nyuszikájuk is, amit Olívia unokatestvérétől kaptak. Egy pár papagájuk is volt, de mindketten régebben elpusztultak. Ferenc nagyon rosszul viseli a veszteségeket, nagyon megrendítette, amikor a közelmúltban a nyuszi elfeküdt az udvaron. Izgatottan hívta fel Olíviát, hogy elpusztult a szegény állat és bizony el kell temetni. De mire ezt kimondta csodával határos módon a fehér szőrű, kék szemű nyúl már ismét ott eszegetett mellette. Úgy érezte, hogy sokkos állapotba került, amikor vonyított a nyúl és nem tudott rajta segíteni. Valószínűleg a napsugarakat nem kedvelhette, ezért Lili Anna most már csak a garázsban babusgatja.

0
Your rating: Nincs

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 12 vendég van a webhelyen.

Legfrissebb kép

Meleg van ! ( Kinek a teste, kinek a lelke szép ! )

Összes vers

Összes vers : 6634

Összes próza

Összes próza : 425

Összes kép

Összes kép : 1044

Összes hangos vers

Összes audio : 39